admin/ december 1, 2018/ Članki o zdravju

Bolečine v križu se občasno pojavljajo kar pri 25 % ljudi, starih od 30 do 50 let, njihovo pojavljanje pa s starostjo še narašča. Pogoste so pri delavcih, ki opravljajo težko fizična dela, povzročajo pa veliko odsotnost z dela. Hrbtenica v svoji osnovi spominja na S krivuljo, ki je iz vseh strani pritrjena z živci. Naloga teh živcej je, da pošiljajo signale.

Vsaka hrbtenica ima svoj nevtralni (naravni) položaj v katerem se počuti domače, ugodno. V tej poziciji opazimo:

-Vratno lordozo
-Prsno kifozo
-Ledveno lordozo

Hrbtenica je sestavljena iz vretenc in medvretenčnih plošc, ki skrbijo za absorpcijo (podobno kot žele gumi, da oblaži sile). Če je disk obremenjen v naravnem položaju (glede na krivine) so sile majhne in diski lahko prenašajo enakormerno sile. V primeru nepravilnih pozicij, pa so nekateri deli diska bolj obremenjeni in zato lahko pride do poka medvretenčnih plošč, kar vodi v poškodbo.

V hrbtenici najdemo tudi hrbtenjačo, ki je glavni živčni kanal. Poškodbe hrbtenice dražijo in “ščipajo”  korenine živcov, kar povzroča bolečine v hrbtu.  To bolečino občutimo tudi na drugih organih, kot je v zadnjici, nogah ali stopalah.

Pomemben del hrbtenice so tudi mišice okrog nje. Razdelimo jih lahko na globoke (ustvarjajo stabilnost hrbtenice) in površinske (izvajajo gibanje hrbtenice).  Za dobro, optimalno delovanje hrbtenice so pomembne predvsem globoke mišice, zato ponavljajoči trebušunjaki ne povečujejo funkcij teh mišic na način, da bi bili bolj sposobno ohraniti hrbtenico brez bolečine.

Zakaj bolečina nastane?

Bolečina v križu najpogosteje nastane zaradi poškodbe ob dvigu težkega bremena ali ob nenadnem, nepravilnem gibu. Pri številnih bolezenskih stanjih se zaradi takih majhnih poškodb lahko pojavi prej, kot bi se sicer.

Pri eni tretjini starejših ugotovijo okvaro medvretenčne ploščice, vendar ima zaradi tega bolečino le okrog 5 % starostnikov. Različne strukturne nenormalnosti hrbtenice so dedne, vendar niso vedno povezane z bolečino. Osteoartroza hrbtenice lahko povzroča bolečino, mravljinčenje in mišično slabost. Na občutenje hrbtenične bolečino lahko močno vplivajo psihološki in socialni dejavniki. Nosečnost povzroči spremembe v telesu in obremeni hrbtenico. Bolečina v križu je pogostejša pri velikih osebah. Osteoporoza običajno ne povzroča bolečine. Ta se pojavi, ko pride do zloma vretenca. Vnetja so pogost vzrok bolečine v križu. Ateroskleroza vpliva na prekrvljenost hrbteničnih struktur in je lahko vzrok kronične hrbtenične bolečine. Ankilozni spondilitis je kronično vnetje hrbtenice, ki povzroča njeno negibljivost. Bolečino in jutranjo otrplost zmanjša gibanje.

Kaj je pomembno?

Pomembno je, da okrog hrbtenice ustvarimo čvrsto verigo vseh sistemov. Tako dobimo stabilno hrbtenico, ki je sposobna ohranjati nevtralno pozicijo in se boljše upira zunanjim silam. Bodite pozorni na pravilno dvigovanje bremen, na aktiviranje sprednje trebušne stene.

Pomembno opozorilo. Ne iščite na spletu vaj, saj vsake vaje so za drugega človeka. Hrbtenico treba obravnavati individualno, saj se posamezniki razlikujemo med seboj. To kar je dobro za nekoga, mogoče ni dobro za vas.